Vi har nu börjat väldigt sakta men säkert landa här hemma. Jag kan inte fatta att Lois är hos oss. Hon var ju beräknad den 13/9! Hon är verkligen ett litet mirakel.
Nu tänkte jag dela med mig av min förlossningsberättelse för er!
Det finns oändligt med bönesvar igenom hela förlossningsförloppet och jag kan fortfarande inte tro att jag gått igenom en förlossning, och att jag fick uppleva en underbar förlossning.
Den 4/9 vid 22 tiden kom första värken. Jag fick 2 stycken inom loppet av 20 minuter. Jag ställde mig i duschen då jag tänkte att de säkert avtar, tog även alvedon. Skulle alvedonen hjälpa skulle det ju vara falskalarm. Men alvedonen hjälpte inte. Jag gick och la mig efter duschen och värkarna blev mer intensiva och regelbundna under natten. Jag hade 1 värk per 10e min från ca 00.00. Min första tanke är att de behövde bli 3 st under dessa 10 minutrar för att förlossningen skulle vara på G. Jag är vaken i princip hela natten och andas mig igenom värkarna som är som kraftig mensvärk. Ligger och vrider mig i sängen men väcker inte Adam då jag vet att förlossningen inte startat nu NU. Runt kl 5 den 5/9 får jag äntligen sova lite på morgonen, värkarna hade lugnat sig och var inte lika regelbundna.
Vid 12 kommer min kompis Sofia på fika och värkarna har börjat igen. Inte så täta som 1 per 10e minut, men jag behöver pausa i samtalen när de kommer för att fokusera och "andas bort smärtan". Än så länge är det ingen fara mer än att det är ond mensvärk, så vi pratar och skrattar och fikar vidare samtidigt som jag klockar värkarna.
Klockan 13:30 hade jag en MVC tid inbokad, en vanlig rutincheck. Jag frågar om Sofia har möjlighet att åka med, känns tryggt att ha någon med när värkarna ändå är igång.
Vi åker dit och jag berättar för barnmorskan om värkarna. Hon säger att det är svårt att säga då det kan vara förvärkar, men att det säkert är på gång något. Hon tar mitt blodtryck och jag har högre puls än vanligt. Tydligen kan detta vara ett tecken på att det kan vara på G inom den närmsta tiden. Jag får en värk precis innan vi kommer in till bm och jag får en under besöket. Fokuserar på att andas. Jag frågar bm angående vattenavgång. Att jag hört att vissa missar att det går. Barnmorskan svarar lugnt att detta är mycket sällsynt och att jag till 99.8% kommer märka när det går och att jag inte behöver oroa mig. Och skulle jag vara osäker så är det bara till att ringa förlossningen.
Jag fortsätter ställa lite frågor om fostervattnet då jag inte haft någon som helst koll på det tidigare. Har inte intresserat mig så mycket då jag vet att det är en låg procent där förlossningen startar med vattenavgång.
Ca 14 har jag kommit hem. Sofia har gått hem till sig och jag är supertrött så jag plockar ihop lite hemma och lägger mig sedan för att vila.
Jag hinner knappt lägga mig förrän jag hör som ett litet klick ljud; kl är nu 14:15. Jag fattar på en microsekund vad ljudet är och gör en karaterullning ur sängen och vattnet går! Det rinner och rinner och det är som att jag kissar på mig. Men jag känner det inte. Ingen kissnödig känsla utan det bara rinner och jag kan inte stoppa det. Tar av mig kläderna och försöker torka upp bäst jag kan samtidigt som jag ringer Adam som är på jobbet och berättar att vattnet har gått. Jag säger lugnt att han och hans pappa, som skulle köra oss, kan komma upp så tar vi en kopp kaffe och väntar in värkarna.
Jag var så otroligt chockad. Var skakig och fattade inte att vattnet hade gått! Trodde ju inte min förlossning skulle starta varken mitt på dagen eller med vattenavgång utan endast av regelbundna värkar som jag skulle hålla koll på! Det var nog största chocken genom hela förlossningen haha!!
Ringer upp mamma, som jag pratat med bara minuten innan jag la mig och berättar. Ringer förlossningen och de säger till mig att avvakta i 2 timmar och att jag kan ringa upp dem efter 1 timma och uppdatera dem om värkarna kommit igång.
Jag hoppar in och tar en varm dusch. Kommer ut ur duschen och BOOM! Värkarna kommer. Fort går det. De blir regelbundna inom loppet av några minuter och jag klockar dom. Andas. Dessa är betydligt kraftigare än de jag hade tidigare under dagen. Men det är bara till att andas.
Adam och hans pappa kommer hem och vi (Adam) samlar ihop BB väskan och lite övriga grejer.
Nu har jag värkar som kommer med 2 minuters mellanrum. Jag går som in i en bubbla vid varje värk och bara andas. Vi sätter oss i baksätet i bilen och Adam ringer förlossningen och meddelar att vi kommer NU. Han andas med mig och håller takten vilket hjälpte mig otroligt mycket, jag håller mobilen i handen och klockar värkarna. Detta var också ett väldigt bra sätt för mig att fokusera. Adam som såg när jag startade klockan och andades med mig och jag själv som tryckte START. Jag tittade på klockan hela tiden. Tittade upp när jag startade den och tittade ner när det var ca 30 sekunder kvar, då kunde jag liksom räkna ner.
Vi kommer in och de hjälper oss in till ett rum precis vid ingången. Jag skrivs in kl 15:32. De hinner inte ens ta blodtryck, ge mig antibiotika för GBS eller läsa förlossningsbrev utan fokuserar helt och fullt på att förlossningen är igång, jag är i den aktiva fasen och när jag väl lyckas komma upp på britsen ser de att jag har helt utplånad livmodertapp och jag är öppen 5 cm. Inom en halvtimme har jag öppnats till 10 cm. Jag kan inte prata, knappt mellan värkarna heller då de kommer så intensivt. Jag bara andas och stönar och går in i mig själv. De frågar om smärtlindring och jag vet inte vad jag svarar men de uppfattar att jag vill ha lustgas vilket underlättade mycket för mig. Jag kunde slappna av lite mer mellan värkarna.
Barnmorskan jag hade var helt fantastisk. En otroligt fin kvinna som pratade mycket med mig och höll ögonkontakt igenom hela förloppet. Hon pratade tydligt med både mig och Adam och berättade allt vad hon och undersköterskan gjorde. Hon klappade på mig och log, nickade, blinkade och bekräftade mig på alla möjliga sätt trots att jag var hög på lustgasen. Varje gång hon skulle göra något tex undersöka mig så frågade hon mig vänligt men bestämt om det var okej att hon gjorde det. "Känns det här okej Amanda?" "Amanda nu är det såhär..." "Amanda nu kommer jag behöva..." Jag kände mig otroligt trygg med henne och kommer ihåg att jag sa "Du har väl tid för mig? Du ska väl inte lämna mig?"
Jag kunde verkligen inte fått en mer fantastisk barnmorska än henne.
Hon sa åt mig när jag skulle hålla emot och inte krysta och hon guidade mig verkligen så bra. Trots att allt gick så snabbt hann vi pausa och tänja vilket var jätteviktigt för mig. Barnmorskan baddade varma handdukar och mandelolja. Hon ledde sedan ner min hand och sa att jag kunde känna hennes huvud och hår.
Lois hjärta slog jättefint under hela förlossningen och hon låg ju redan så superlångt ner i bäckenhålan vilket gjorde att hon inte kunde tränga ner mycket mer.
Adam var bredvid mig hela tiden och höll min hand. Klappade på mig, peppade mig och var det bästa stödet jag kunde få. Han var så lugn och sansad och fokuserad.
Krystvärkarna startade strax efter 16:30 och kl 16:53 var hon ute. Lustgasen togs bort från mig när jag hade 3-4 krystvärkar kvar så att jag skulle vara med när hon kom ut. Jag han inte med mer än 6-7 krystningar så var hon ute.
Jag satt i den "vanliga" ställningen och födde och jag tog emot Lois och hon las upp på mitt bröst. Det var overkligt. Jag hade mitt lilla barn på mitt bröst! Var detta verkligen mitt barn? Hon hade en blond kalufs som påminde om en "munkfrilla" och hon var alldeles vit/blå innan hon hade fått den vanliga hudfärgen. En liten nykläckt människa. Så ren, oförstörd och oskyldig.
Hon mådde jättebra och barnmorskan visade mig navelsträngen och berättade hur den fungerade. Efter ca 15 min klippte Adam navelsträngen.
Nu var det moderkakan kvar. Den satt där den satt och det tog ett tag att få ut den. Jag fick värkstimulerande och akupunkturnålar i lilltårna och nåt annat som skulle hjälpa mig. Fick ställa mig i olika ställningar. Men inget hände. Till slut kallade de in en läkare och gjorde klart för operation då moderkakan måste ut inom en viss tidsram. Men barnmorskan ville ge det ett sista försök, jag la mig raklång och där lyckades den komma ut. Man har hört mycket skräckhistorier om moderkakan och när den ska ut men jag kan säga att det inte alls gjorde ont trots att jag fick hålla på en bra stund. Den är ju mjuk så den slinker mer ut. Det jobbiga tyckte jag var att den inte bara låssande direkt utan att jag mörbultad och nyförlöst var tvungen att trycka ut nåt så tråkigt som moderkakan hehe..
Väl ute kunde hon undersöka mig och hon kunde konstatera att det såg hur fint ut som helst och att man inte kunde tro att jag just fött barn. Något litet "skönhetsstygn" med tråd som låssar av sig självt var allt som behövdes. Jag fick bedövning och lustgas när hon skulle sy och jag kommer bara ihåg hur jag ropade "tjohooooo!" Och tittade bort på Adam och Lois. De sa att min kropp ju var som gjord för att föda barn och att min förlossning var som en omföderskas och inte som en förstföderskas. Detta är overkligt för mig!
Lois vägde 3030 gram och var 48 cm lång. En liten bebis med hår.. Som jag trodde!! Från det att vi skrevs in på förlossningen tills att Lois var ute tog 1 timma och 21 minuter. Jag var öppen 5 cm när jag kom in och öppnades till 10 cm på 30 minuter. Krystvärkarna pågick i 20 min. Sen var hon ute.

Jag skrev om bönesvar i början. Tänkte punkta upp dom allihop så ska ni få se vad Gud gör för härligt!
•Ingen utdragen förlossning. Många har bett för oss om en snabb förlossning. Och jag själv vågade inte ens be om en snabbare förlossning än 5 timmar.
•Att jag ska kunna vara hemma länge och ta värkarbete hemma för att slippa åka in till förlossningen och bli hemskickad igen. Utan att jag ens visste om det hade jag gjort jättemycket jobb hemma. Både under natten då det startade och under dagen. Barnmorskan och flera undersköterskor poängterade detta vid flera tillfällen och jag hade inte ens förstått att jag gjort det.
•Barnmorskan. Fantastisk kvinna i 40 års åldern som tog mig på fullaste allvar och som jobbade MED mig. Ingen som liksom sa åt mig "överifrån" hur jag skulle göra utan hela tiden denna fina kontakt. Kände mig så trygg. Ps, hon hade inte ens läst mitt förlossningsbrev ändå var och hade hon allt jag önskade hos en barnmorska!
•Bra flyt när vi skulle åka in. Inga köer och endast 1 rödljus trots att klockan var efter 15. Kom ihåg att jag bor i Sthlm.
•Adam. Fantastiskt stöd. Vi gjorde detta tillsammans. Han var så lugn och peppande och höll i min hand och gjorde allt jag ville utan att jag behövde be om nåt.
•Inga förlossningsskador på något sätt.
•Läkningen efteråt går otroligt bra. Hade föreställt mig att inte kunna gå ordentligt, inte kunna sitta utan att ha ont, blöda floder, vara supersvullen och lite halvt förstörd.
•Lois mår prima. Det största och viktigaste av allt.
•Att vi skulle få plats och få ett rum på förlossningen.
•Att amningen ska gå bra. Den har funkat fantastiskt bra sen samma dag hon föddes. Hon är så duktig lilla pyret. Ont gör det absolut såhär i början men har inga sår eller annat.

Varför jag delar med mig av min förlossningsberättelse är för att jag vill säga att Jesus är med oss genom precis allt. Han var min förlossare och mitt skydd.
Jag kan knappt tro på det jag läser själv. Och ännu mindre tro att jag faktiskt varit igenom en förlossning.
Jag, Adam och så många av familj och vänner har bett för vår förlossning och jag har knappt vågat be om så mycket som vi har bett för. Men Gud är verkligen trofast och hör bön och ett hjärtas längtan. Jag hade förväntat mig en riktigt, riktigt tuff förlossning då jag är förstföderska och man har hört så mycket olika historier om hur jobbigt och svårt det är och att man inte vill leva mer när man ligger där. Men jag fick, av nåd, en drömförlossning. Det finns inget jag skulle vilja ändrat på. Jag är så överväldigad och tacksam till Gud för att han hjälpt mig genom bland det största man kan gå igenom här i livet. Han rustade mig och Lois och Adam och förberedde verkligen allt. Vi har blivit så välsignade! Så en uppmuntran till alla mammor som ska igenom en förlossning, förstföderska som omföderska, be och du ska få! Sök så ska du finna.

7 kommentarer

Anonym

10 Sep 2016 15:17

Vilken uppmuntran! Gud är så galet bra 😊

Emelie

10 Sep 2016 17:53

Wow vad häftigt! Jag ska absolut be om det när det blir min tur! Grattis igen till tösen!

Sofia

10 Sep 2016 20:03

Åh! Blev alldeles berörd av din förlossningsberättelse. Skönt att allt gick så bra och att lilla Lois mår bra. Gud välsigne er! 🙏🏼

Anonym

10 Sep 2016 21:47

Hur kändes det att inte få antibiotika mot GBS? Jag har också det och är så orolig att jag inte ska hinna få antibiotika när det väl är dags. Din lilla klarade sig utan någon smitta? Fick ni vara kvar längre efteråt för observation? Grattis till er lilla sötis <3

Svar: Jag var jätteorolig innan men efter mycket samtal med barnmorskor både på mvc och på förlossningen var jag lugn. Jag hade ätit en kur några veckor innan så var frisk vid förlossningen. Man märker väldigt snabbt på barnet om det är smittat och det behandlas då på studs, men Lois klarade sig fint! Vi låg inne på en vårdavdelning 2 dygn och de checkade både henne och mig regelbundet. Så jag är lugn! Oroa dig inte du! De kommer ge dig antibiotika sålänge det inte blir en raketförlossning, och annars kommer de ta väl hand om er ändå! Lycka till!! <3<3
Amanda Ankarstorm

http://nouw.com/Ettlyckligtliv

12 Sep 2016 08:43

Gud vilken drömförlossning 😍 Själv ligger jag här väntandes på att något ska hända. Hade min BF dag igår. Grät länge i ett bad för rädslan av allt. Jag hoppas innerligt att det blir som din! 💗 Lycka till med allt nu!!! Kramar

Anonym

14 Sep 2016 14:50

De är så underbart å få läsa om de ni går igenom😘 Du skriver så underbart som om man hade varit där med er å tårarna mina fick ni, glädjetårar! Hoppas verkligen att du fortsätter att skriva å dela med er av eran verklighet å erat liv som nya fina föräldrar, de gör att jag som tonårsmamma återupplever mina förlossningar å den kärlek. Tack Amanda❤️ Massor av kärlekskramar från en smått knasig Linda😉😘

Linda

14 Sep 2016 15:00

De är så underbart att få läsa om eran historia, du beskriver verkligen hur de, det är som om man hade vari med er, så otroligt fint skrivet, hoppas verkligen att du fortsätter att dela med dig av eran resa. De hela gör att jag gå igenom både Izabellas å Emelies förlossningar❤️ Jag ryser av välbehag å gråter glädjetårar😘😘 Massor av kärlekskramar från Linda❤️❤️❤️
Ser framemot att få ta del av eran resa å all lycka till er från smålänningen💝

Kommentera

Publiceras ej