Jag har upptäckt att graviditet var sjukt främmande för mig innan jag blev det själv! Här kommer några punkter som jag hade NOLL koll på innan jag blev gravid. Förmodligen punkter som flera av er har 100% koll på och som jag totalt missat. Skrämmande eller hur? Men så mycket mer jag plötsligt fick lära mig! 
 1. Ägglossning.
  Jag som trodde att man alltid kunde bli gravid! T.o.m i vissa fall när man hade mens. Tydligen bara ca 3 dygn i månaden. 2 veckor innan (eller efter) mens.....
 2. Gravidveckor.
  29+2 betyder att jag är i vecka 30. Alltså vecka 29 + 2 dagar. Jag gick alltså in i vecka 30 på 29+0. 29 fullt gångna veckor. 
 3. Hormoner.
  Att humöret och känslorna kan vända på 1 sek istället för på 2 sek som i normala fall. 
 4. Höjd kroppstemperatur.
  Jag som alltid varit och är en frusen liten människa börjar plötsligt klä av mig, sova utan täcke på natten, sänker värmen i duschen och har A/Cn på full speed på kallaste i bilen.
 5. Foglossning.
  Nu fattar jag varför många gravida kan hålla sig eller liksom trycka på ryggen och behöver vila och sitta ofta. Det gör ONT!
 6. Extrem trötthet.
  Bortom kontroll, innnan jag blev sjukskriven sov jag på rasten, på träbänkar på jobbet eller hängandes över lunchbordet. 
 7. Det här med att "boa".
  Fixerier och förberedelser. Man vill fixa fint i hemmet och för bebben. 
 8. Storlekar på babykläder.
  Fattade ingenting. 
 9. Sammandragning.
  När jag väl gjorde mig bekant med ordet sammandragning trodde jag bara det var under förlossningen. Nejdå, det kan pågå mer eller mindre hela graviditeten, mer eller mindre smärtsamt. Som kan leda till att barnet föds för tidigt om man inte coolar ner.
 10. För korta toppar.
  Att man inte nödvändigtvis behöver en storlek större på toppar utan att man faktiskt behöver längre toppar. Alla vanliga toppar blev ju för små och blev till magtröjor. 
 11. Att barnet får syre genom moderkakan/navelsträngen.
  Tänkte att barnet hade jälar eller nåt. Skämt osido. 
 12. Amning. 
  Vem har sagt att det är en konst? Kan tydligen vara både svårt och smärtsamt första tiden.
 13. Barnet. 
  Hur kan man tro att det bara är celler och slump? Hjärtat börjar slå i vecka 5. Hur kan det inte vara ett mirakel och en skapelse och gåva från Gud? 
 14. Snor.
  Snorkråksfylld näsa.
 15. Bajs.
  Att många, de flesta bajsar på sig under förlossningen men som barnmorskan är snabb på att torka bort.

Kommentera

Publiceras ej